Followers MamaTisya

Friday, June 23, 2017

Persiapan Raya 2017 & Jalan TAR yg meriah sokmo menjelang Raya

hah camne persiapan raya korang...
tinggal beberapa ari je lg nk raya kn...ada yg dh smp kampong ke?? ke masih bekerja
actually persiapan raya thn ni ingt nk pki bj mana ada je
sbb masa tu xsure nk blk raya klate or tk..kalo takat ry kl pki je la mana ada



utk ankdara aku bli online bj raya nya...kemain design ala2 minaz gtu
rm 55 bj ni..actually xpernh bli bj ry online
ni pn gamble je sbb riso tk ngam...bila seller bg ukuran tu, bole pilih la nk amik size yg brp thn
aku amik size 11thn sbb ankdara aku tinggi..kn amik ikut umur die 10thn takut senteng
smp2 je bj aritu...alhamdulillah ngam cumanya labuh je la...so aku pi potong la skit



ni sandal yg bli kt H & M aritu rm 59.90
dh la tgal sepasang ni je..mujur size 34 ni ngam ngan kaki tisya

 

ni mama aku blikan tudung kt cucu2..tisya dpt yg ni..matching la ngan bj raya die tu

 

hubbyku thn ni nk pki Kurta...die p Jakel aritu ngan MIL
bli Kurta Aaron Aziz ...rm 70 time happy hour

 

aku punya bj raya xberhajat pn nk bli...pastu aritu kt aeon setiawangsa ada yg ala2 minaz
anakdara ckp, eh bj mama nk sama bj icha
bole tahan mhl gk bjnye ...dh tawar2 dpt la rege rm 230 dr rm 259

 
ni aritu p Jalan TAR sebelum puasa....ada bli jubah design pucci ..rm 69
v
v
v
v
v

v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v


v
v
v
v
v

v
hah ni kelmarin p Jalan TAR dlm 1 pg camtu
mmg suka pi mlm sbb kalo penat bole minum kn
kalo p siang , bole tahan panas
lama dh tk pi Jalan TAR menjelang raya..tk silap last pegi thn 2014

 
kt Jalan TAR ni lg nk dkt raya lg byk lelong
masa aku p tu...ada lelong bj kurung pahang 6 pasang rm 100
tu tgh viral skarang butang bj melayu keris rm 50 lelong ..tk sure rege sebelum lelong brp
aku just bli shawl je


 berdua je senang...tisya dh lena awal ...lgpn xsesuai la nk bw ank ngan org rmi kn
meh tgk video aku update time tgh jammed ...nasibaik kete kecik senang nk parking
mula2 nk parking dkt area Jakel tepi jln ..
pastu dtg la mamat sorg ni naik moto katanya kena byr rm 10
padahal mlm2 mana ada kena byr pn so xjd la parking situ...
kitorang parking tmpt lain tp tepi jln gk la

A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on

Thursday, June 22, 2017

collect Ramadhan Voucher & berbuka puasa @ Sime Darby Convention Centre

 
smlm br dpt collect & redeem ...mmg full house btul


 ni view kt dlm ballroom...mmg penuh la...meja kami kt foyer

mmg byk btul pilihan makanan...jom tgk sebahagian yg sempat aku snap

 
hah hubbyku tk nmpk menu lain dh..kt sup gearbox ni die pi amik dlu
 

ni kt bahagian dlm ..ada part bakar2 ...
kambing bakar, ikan bakar, sate, kuehtiaw, steamboat dan mcm2 lg

 
dessert..air pn byk pilihan.ada aiskrim potong gk
 

hah penuh meja...br 1st round ni :)
dh la meja kami tepi laluan masuk ke ballroom
org tgk je la mangkuk sup gearbox beso tu :-p


 hah ada fahrin juga smlm...actually sebelum tu hubby ada ckp die nmpk wife fahrin
aku tkde plak prasan kot hubbyku slh org
tp time aku nk amik makanan , br nmpk fahrin...so moh ler selfie :) 

anyway tq  Sime Darby Convention Centre utk Ramadhan Voucher ini

200,000 kenderaan dijangka masuk KELANTAN


kalo blk raya klate xjammed..tk sah...200,000  kenderaan dijangka masuk KELANTAN..bertabah la kn...bj tk packing lg...bab packing kemalasan btul..tp xsbr dh nk blk

Wednesday, June 21, 2017

Birthday Girl nak berbuka puasa tempat fav


smlm birthday girl nk berbuka puasa kt Johnny's
nasibaik la ada last 1 meja kosong sbb blk keje aku singgah aeon jp trus booking tmpt
rezeki birthday girl la kn dpt mkn tmpt fav
ber4 je smlm ngan nenek tisya skali


menu fav die semestinya pineapple fried rice..steamboat tu die suka udang, bebola & meehoon

2 of us

Tuesday, June 20, 2017

ALYA BATRISYIA turn 10 today

tisya happy dapat jumpa Fattah Amin ~ Hero Seorang Cinderella




sabtu lps ke Quill City Mall nk cari kasut raya utk anakdara
pastu die nmpk Fattah Amin trus soh aku snap..kemain kn
siap cover sebelah tu gmbr fazura :-p
die layan drama Hero Seorang Cinderella ngan neneknya..aku tk tgk pn


hah dpt la kasut raya..dh la tgal 1 je...mujur size ngam


pastu jln2 lg...eh ada lg die nk posing...layan


hah yg kt sini , mama nyelit posing sama :)


amboi ada buai plak...layan kan je la ankdara sorg ni


 aritu ada fashion show kt stage..so kita posing tepi stage je la nmpak "Kasih Cinta"


tgk la tu anakdara dh penat la tu..sementara tgu ayah nye dok belek suar


kami berbuka puasa kt food court..semestinya menu fav ankdara tu la
walaupun aritu dh nyaris2 die nk berbuka puasa sbb dh penat..dok ckp hausss...laparrr
sbb sebelum tu singgah Kenanga Wholesale City (KWC)
tp otw ke quill city ni die dpt tdo dlm kete jp sbb jammed so okla skit 

Monday, June 19, 2017

1st time ke Mood Republik @ PWTC, KL




hah smlm 1st time pegi mood republik...tk pernh2 pegi, smlm tersampai :)
dlm kul 11 pg ++ gtu...tkde la sesak walaupun org rmi
time ni kt stage ifa raziah tgh berceloteh & mengalu-alukan kedatangan org rmi


aku p sorg senang skit...mula2 hubbyku nk ikut pastu xjd


hah byk booth2 tersenarai..xsilap lebih 300 jenama....booth retis pn byk juga
aku just cuci mata je...saje nk tgk camne suasana kt mood republik ni
tp kalo tgk yg awal2 kemunculan mood republik dlu2 yg smp viral sbb ada yg tido kt pwtc kn
pastu yg tabur2 duit kt stage tu...tp yg skarang mcm tk happening sgt pn
aku xde pn shopping bj raya sbb xde yg berkenan dihati...


ada ex opismate buka booth juga kt mood republik...sempat la singgah


kita wefie skit ngan tokey butik Ursella.Co



hah fav liptiks aku pn ada kt mood republik..so bli la 2 batang...adik aku pesan 1
murah je rm 25 kalo bli time mood republik, biasa regenya rm 29


pastu tgk ada promo brooch ni..beli 10 percuma 10
apa lg cergas la pilih...org pompuan tk byk brooch xsah kn...sbb mudah ilang hehe
rm 1 regenya so kalo beli 10 tu rm 10 tp dh free 10 kiranya mcm 50sen je la :)


korang yg pi mood republik start jumaat aritu shoping apa kt sana??

Friday, June 16, 2017

ANDAINYA TAKDIR

lama tk tgk drama ni nk2 plak waktu mlm cpt je ngantuk kn
tp aritu tertgk citer ni ...tu pn bkn dr awal tgk...dh tgh2 juga
nextweek dh minggu akhir



SINOPSIS 

Mengisahkan ketabahan Fatihah (Nina Iskandar) dalam mempertahankan rumah tangganya bersama Airil (Shukri Yahya) yang penuh cabaran. Pasangan suami isteri ini mempunyai seorang puteri yang bernama Aleeya (Puteri Balqis). Kehidupan tiga beranak ini sentiasa dalam keadaan genting kerana Airil merupakan seorang yang panas baran dan cemburu buta. Segala perbuatan Fatihah dipantau oleh Airil dan setiap perbuatan Fatihah yang dilakukan tanpa kenan Airil, Fatihah pasti akan dipukul sehingga lebam. 

Fatihah yakin bahawa dia mampu bertahan dengan sikap suaminya yang sebegitu demi Aleeya. Namun, kesengsaraannya tidak tertumpu kepada suaminya sahaja, sikap ibu mertuanya pula tidak menyumbangkan sebarang kebaikan dalam perkahwinannya. Ibu mertua Fatihah, Normah (Sheila Mambo) sentiasa bersikap keras kepala, menghasut, dan berprasangka buruk sentiasa membuat Fatihah kegetiran. Normah sememangnya tidak disenangi orang kampungnya kerana sikapnya yang suka menuduh tanpa soal siasat. Fatihah juga tidak terlepas daripada menjadi mangsa buli emosi Normah apabila segala permintaan Fatihah kepada suaminya ditentang olehnya. Airil pula sentiasa menyebelahi ibunya sehingga sering membuat Fatihah berasa terpinggir.

Pahit getir Fatihah bertambah lagi dengan iparnya, adik kepada Airil, Norlin (Annie Ariffin) yang obses kepada kanak-kanak sentiasa dengki terhadapnya kerana Norlin tidak mampu untuk mempunyai zuriat. Cemburu dengan Fatihah yang cantik, tambahan pula mempunyai Aleeya, seorang anak yang tidak kurang cantiknya dan bijak, Norlin sentiasa menghasut ibunya untuk memaksa abangnya pulang ke kampung kerana Norlin ingin bermain dengan Aleeya. Sekiranya tidak dituruti permintaannya, Norlin mengugut untuk tidak pulang ke kampung juga.

Sungguh pun Airil mempunyai masalah panas baran dan sentiasa memukul Fatihah, dia sebenarnya terlalu menyayangi Fatihah. Airil juga berusaha untuk mengubah sikapnya dengan mempelajari cara-cara untuk mengawal sikap cemburu dan kemarahannya yang melampau itu. 

Dapatkah perkahwinan Fatihah bersama Airil bertahan? Mampukah Fatihah bertabah dengan segala cabaran kehidupannya? Adakah Normah, Norlin, dan Airil berubah sikap demi mengecapi sebuah keluarga yang harmoni?


mmg ada suami yg jenis cemburu buta pastu panas baran
tp kesian la kt bini asyik kena pukul je kn
pastu bila baran dh reda, minta maaf....

nk minta cerai, suami ugut xbg hak penjagaan ank plak
tp makmertua & adik ipar pn kaki hasut juga..
xleh tgk rumahtangga anknya bahagia gamaknye




kalo aku jd tihah, lama dh minta cerai..anak bole fight kot utk penjagaan tu
tp mmg ada in realiti istri camni sbb masih bertahan xmo cerai
 sbb pk kn ank..rela la dipukul.dicekik,disepak huhu

hah citer ni slot samarinda hari isnin-khamis pukul 10mlm di TV3

meriah ngan kuihmuih :)





hah smlm berbuka puasa smp 4 jenis kuih...biasa 1 atau 2 je kuih
actually aku bli popia goreng tu sbb sehari sebelum tu bli skit so xpuas mkn
tu yg smlm bli lebih skit...smp umh tgk ada kuih ketayap, nona manis & keria gula melaka
rupanya FIL aku yg bli kuih2 tu


menu 20 ramadhan...paru berlado, sup tulang, ikan singgang , ulam, budu & ikan masin
MIL & hubby yg masak2 ni...aku smlm dr opis pale berdenyut222...nasibaik bole drive


smlm singgah giant...ada promo mango pran jus ni rm 9.99 utk 3botol
mmg air fav ni...bln puasa nk angkat 3 botol ni lemah btul :-p


alhamdulillah 

Thursday, June 15, 2017

Kuih Kapit Peanut & Coklat


aritu pi jusco aeon setiawangsa...ada jual biskut raya, kerepek
pastu nmpk kuih kapit peanut & coklat ni
adoi menguji keimanan tgk peanut yg tebal tu
sebelum ni aku pernah mkn, FIL yg bli tp nipis je la peanutnya..tkde la tebal camni
ni sebalang rm 30 ...kt bazar ramadhan aritu rm 25
ingt nanti kalo p jln TAR nk tgk..kot2 lg murah kn :)

2 hari berturut menu western & Homemade sos black pepper





last week 13 ramadhan & 14 ramadhan menu western
bosan dh mkn nasi moh ler kita berwestern plak kn
hubbyku ler yg masak...aku tlg buat mashed potato ngan sos blackpepper


hubbyku perap kambing & ayam...ayam tu mmg bli yg tanpa tulang tu
yg mcm jual kt kedai chicken chop
perap ngan bawang putih, halia, blackpepper, stok ayam, sos tiram, kicap manis


mashed potato tu senang je...rebus kentang, tos kn pastu lenyek
time lenyek tu just gaul ngan butter+garam+ lada hitam secukup rasa..siap
sebelum ni aku buat kuah utk mashed potato tu tp kalini just guna sos black pepper ni je la
kalo nk try bole tgk resepi 

hah kalini aku buat homemade sos black pepper tu
biasa guna yg readymade bli yg dlm botol je
kalo google mcm2 resepi tp yg aku buat ni tanpa guna fresh milk sbb xde susu
ok jom tgk resepinya

Bahan-bahan:

2 sudu mentega 
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 kiub ayam
2 cawan air
kicap pekat (aku guna kicap manis)
sos cili
garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam (tumbuk halus)
tepung jagung (utk pekatkan kuah)

cara-cara: 

1. Cairkan mentega dengan api sederhana kecil. 

2. Dh cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang. 

3. Masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi. 

4. Masukkan kiub ayam dan kacau & masukkan air  dan kacau. 

5. Tambah sos cili secukup rasa. Kacau hingga sebati.

6. Tambahkan kicap sedikit demi sedikit...jgn byk sgt..agak2la nmpk gelap skit..kacau smp likat

7. Masukkn gula dan garam secukup rasa & masukkan lada hitam. Kacau hingga mendidih. 

8. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat. Siap utk dihidangkan





disebabkan sos black pepper ada extra tu psl esoknya tu menu western lg
tp kalini ada baby carrot & jagung tu


kasi close up skit jagung sapu butter +garam skit

Wednesday, June 14, 2017

wordless wednesday #350


sebahagian org order biskut tart dh bole collect
korang brp jenis biskut raya buat??? aku tk buat pn...

wordless wednesday #349

aritu kn share resepi utk juadah berbuka puasa..
ada kwn2 tagged diorang masak ni
sharing is caring


menu nasi arab

menu ayam percik kuah putih



hah 2 org la buat nasi arab noxxa ni :)


rezeki kain lagi dr Jakel...kalini utk hubby plak
kira sedondon gk la colornya yg aku dpt aritu
so bole la buat bj raya thn dpn :)


lastweek dpt bubur pulut hitam utk smua staff


rezeki rm 150 gift voucher lg dr Grand BlueWave Hotel Shah Alam 
alhamdulillah..lps raya nanti bole redeem...yg aritu pn xsilap ada baki lg rm 100


ada 2 BE baru muncul 
 skarang ada 5 BE  yg tgh running.....apa2 pn tq Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...